Jak černobílé vidění světa ovlivňuje prezidentskou volbu

22. 01. 2018 17:25:23
Prezidentská volba mě nutí poslední dobou více přemýšlet. Ani tak moc nechci řešit kdo koho volí - to je jen důsledek, ale spíš jak se lidi k určitým názorům dostanou = příčina.

Největším problém podle mě je, že se dost lidí k některým otázkám staví tak, že pro ně existují pouze dvě odpovědi. Pro příklad se můžete představit nyní nejvíce propíranou otázku o uprchlících. Přesněji: Chcete imigranty (uprchlíky) v ČR? Samozřejmě se nabízí dvě odpovědi - ANO, NE. Na první pohled to vypadá na jednoduchou odpověď - vyberu si tu, která mi je bližší a té se držím. Jenže to je právě ten chyták. Čím jsou odpovědi ANO a NE? Jsou mezními odpověďmi (extrémy) na složitější otázky a tušíte správně, že mezi odpovědí ANO a NE existuje prostor, který nám dává možnost na třetí odpověď (složitější).
Pokud si někdo vystačí s odpověďmi ANO nebo NE na složitější otázky, má tzv. černobílé vidění světa.

Nyní probereme extrémy u otázky na imigranty. Pokud říkáte ANO (ve významu bereme všechno, co má nohy ruce), tak jste tzv. "vítáč" nejtěžšího kalibru, kterému mu je úplně jedno, kdo sem přijde a co tu bude dělat. Na druhou stranu odpověď NE (ani jeden imigrant nepřekročí hranice) hraničí s xenofobií, kde v našem státě nesneste žádného imigranta a vůbec vás nezajímá, že může jít o člověka, kterému jde třeba o život. Vemte si, že za dob komunismu utíkali stovky lidí od nás do zahraničí, protože některým z nich hrozila smrt. S odpovědí NE byste je jako obyvatel okolních států chtěl vracet zpět s tím, že je vám úplně jedno, že budou třeba popraveni. Jistě uznáte, že oba extrémy jsou špatně, a že existuje něco mezi - třetí odpověď, která se nachází někde mezi výše zmíněnými extrémy a mohla by znít nějak takhle: Jsme ochoten přijmout nějaké uprchlíky, ale musí být prověření, že to nejsou ekonomičtí imigranti a musí dodržovat zvyklosti a hlavě zákony našeho státu.

Stejně se dá pojmout otázka, zda má být ČR v EU, která je o dost složitější než ta s imigranty. Najdou se výhody i nevýhody. Posouzení tak složité otázky vyžaduje strašně moc znalostí. Ale pro lidi s černobílým vidění světa to přijde strašně jednoduché. Na jedné zjednodušené informaci jsou schopni ocenit celé naše členství v EU.

Zde si dovolím malou odbočku k matematice, která měla do roku 1965 problém podobný s černobílým viděním světa - výroky se hodnotily pouze jako pravdivé nebo nepravdivé, ale fuzzy logika tohle všechno změnila. I když o fuzzy logice třeba nic nevíte, tak doporučuji tento článek jako zajímavost - https://www.upol.cz/nc/zpravy/zprava/clanek/fuzzy-logika-umoznuje-resit-prakticke-problemy-je-blizka-lidskemu-uvazovani/

Černobílého vidění světa je dost často zneužíváno politiky, kteří vám složitou otázku podají tak, abyste měli nutkání na ni jednoduše odpovědět. To u lidí s černobílým vidění vyvolá sympatie s tím daným politikem. Proto je tak důležité se vyhýbat jednoduchým odpovědím na složitější otázky. Extrémy jsou v drtivé většině špatně a měli bychom cílit někde mezi. Na druhou stranu si můžete tak trochu ověřit, jakou kvalitu vaše odpověď (názor) má. Čím více se blížíte k nějakému extrému, tím více byste měli být na pozoru, že je někde chyba.

Nabízí se zde analogie k matematice, přesněji vyšetření funkce. Pro lepší pochopení funkce se nejdříve najdou krajní body, extrémy atd. a pak člověk dostane dobrou představu jak se funkce chová. Podobný postup se dá použít i při vytváření názoru, zkoumání nějakého děje atd.

Nyní něco málo o mozku a jeho práci s informacemi. Když přijímáme informace, tak náš mozek pracuje tak, že se snaží všechno se vším porovnávat a hledat v tom celém balastu informací harmonii - aby ty všechny informace spolu nějakým způsobem ladily. Proto rádi přijímáme informace, které nám nějakým způsobem potvrzují to, co si myslíme a odmítáme to, co by nám tu harmonii mohlo rozbít. Harmonie je pro mozek důležitá, jinak bychom se z toho brzo zbláznili. Proto je taky důležitá kvalita informací, které do mozku ukládáme. V dnešní době je opravdu těžké něčemu věřit, každý si může napsat co chce a je pak těžké poznat, jestli je to pravda či nějaká mystifikace. Zde je důležitá role kritického myšlení a ověřování zdrojů, které funguje něco jako antivirový program na vašem PC. Nechcete si přeci zavirovat váš mozek.

Autor: Jiří Kvapil | pondělí 22.1.2018 17:25 | karma článku: 11.08 | přečteno: 549x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 96 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.54 | Přečteno: 185 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 146 |
Počet článků 1 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 549

"Inteligentní člověk se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!" Albert Einstein
„Nemám zvláštní talent, jsem jen vášnivě zvědavý.” –Albert Einstein

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...